Istorijat modnih magazina

Moda je uvek igrala veliku ulogu u razvoju svakog društva i predstavljala klasni status. U srednjem veku tadašnje Francuske, cipele na stiklu su bile znak da osoba koja ih nosi pripada aristokratskim krugovima. Ta vrsta klasne pripadnosti kad je reč o modi se može videti i danas. Skupoceni krzneni kaputi i kožne tašne su simboli bogatsva i visoke mode, finansijski nedostupne srednjim i nižim klasama. Kreatori na dvorovima širom Evrope su šili i pravili odeću po ličnim zahtevima članova aristokratskih krugova. Kako je želja za lepšim, šarenijim i novijim rasla, rastao je i broj kreatora i godišnja proizvodnja. Moda se prenosila srednjevekovnom Evropom preko granica putem bračnih ugovora kraljevskih porodica i preko trgovaca .
Međutim, bilo je teško dočarati raznovrsne tkanine, boje, i kreacije jednog dela Evrope ljudima na drugom kraju kontinenta. Tada se pojavila ideja letaka koje bi slikama pokazivale šta je u modi u Parizu stanovnicima Budimpeste. Veruje se da je prvi modni časopis objavljen oko 1586. godine u Frankvurtu. Ti ”modni časopisi“ su bili obični jednostrani letci sa crno-belom ilustracijom haljina ili cipela. Sredinom XVIII veka, počela je štampa modnih časopisa, u kojim su bile obojene ilustracije haljina, sesira, cipela , jahačke odeće, itd. Ovakva vrsta časopisa je objavljivana sve do kraja 20-tih godina XX veka, kada se razvila fotografija, koja je omogućila slikanje lutki sa modnim kreacijama.



Sa razvojem fotografije u boji, modni časopisi postaju sve šareniji i estetski privlačniji. Svake godine, u početku tokom letnje i zimske sezone, a kasnije tokom sva četiri godišnja doba, kreatori i dizajneri predstavljaju svoje najnovije kreacije u modnim časopisama, koji tokom 60-tih i 70-tih godina, postaju mejnstrim publikacije. Kako modni časopisi postaju sve prisutniji i čitaniji, u toj meri se širi i spektar tema koje se mogu naći u modnom časopisu, kao i veliki broj sponzora i reklama. Teme mogu da variraju od visoke mode do najnovije sminke, parfema i i modnog bon-tona.


Svetski modni časopisi se objavljuju u mnogim državama na različitim jezicima.

A, ovo je lista pojedinih modnih časopisa namenjenih ženskoj publici:


more

Popular Posts

Blog Archive